Activitățile economice stagnează în Franța în primul trimestru din 2024, pe fondul condițiilor diferite ale sectoarelor de producție, dar situația ar urma să amelioreze în următoarele luni, deși va fi resimțit în continuare impactul performanțelor slabe ale zonei euro.
”În februarie 2024, climatul de afaceri se situează sub media înregistrată într-o perioadă îndelungată. Datele de conjunctură confirmă divergențe inedite între situațiile conjuncturale ale sectoarelor economice: sunt favorabile în industria aeronautică (…), dar sunt slabe în sectoarele dependente intens de energie, care suferă din cauza creșterii prețurilor la electricitate”, anunță Institutul Național pentru Statistici și Studii Economice din Franța (INSEE).
”Primele date disponibile pentru ianuarie 2024 (în special despre producția industrială și consumul privat) arată o situație slabă, iar creșterea economică va fi zero în primul trimestru, sancționată de rezultatele slabe din industrie, în special în cazul rafinăriilor și automobilelor”, precizează INSEE.
Îmbunătățirea consumului se va resimți abia în primăvară, iar creșterea economică ar urma să fie de 0,3% în trimestrul al doilea și de 0,5% în perioada iulie-august.
În contextul activităților economice slabe, rata șomajului ar urma să crească ușor în primul semestru din 2024.
”Ținând cont de creșterea populației active, în special sub efectul reformei pensiilor, rata șomajului, aflată în creștere din 2023, va continua să progreseze ușor, stabilizându-se la 7,6% la jumătatea anului 2024, comparativ cu 7,2% în urmă cu un an”, estimează INSEE.
”Înăsprirea politicilor monetare continuă să aibă impact asupra investițiilor. În sectorul construcțiilor, dezvoltatorii imobiliari rămân foarte pesimiști, iar construcțiile de locuințe noi continuă să fie în declin, deși situația se va mai îmbunătăți în primăvară. (…) Companiile rămân prudente asupra intențiilor de a face achiziții, ceea ce indică impactul profund nefavorabil al condițiilor de finanțare”, constată INSEE.
”La începutul anului 2024, zona euro este în urma economiei mondiale, după ce în 2023 economiile mondiale au evoluat în mod dispersat. Creșterea economică a SUA a atins 2,5%, iar cea din zona euro 0,5. (…) Europa a rămas expusă prețurilor mari la energie și resimte efectele politicii monetare stricte”, subliniază INSEE.
Foto: Profimedia
Citește și:
Platforma TikTok, AMENDATĂ de Italia cu zece milioane de euro /Rețeaua online respinge acuzațiile